Pribeh veci....

O čem se diskutuje?

video k zamysleni


 
2011 24.Květen 23:16 (R)St@nda: (předchozí) (Re: Jozef z 23.Květen 23:27): Pockej vzdyt jsem proti uzeni nenapsal ani sluvko ;-\)
Zastavam nazor, ze vyroba uzenin by mela byt dle klasickych receptur a ne podle "chemicke vyroby" coz je trend poslednich 20-ti let :-\/
Takze uzeni ano, rychlosul nepatri do vyrobku pro deti a kdyz ji chce vyrobce vynechat musi pocitat s adekvatne delsi dobou na prolezeni masa...s lakovanim kyty do cev jsem se v praxi nesetkal stejne jako s teplym pratovanim...to jsou metody starych reznickych mistru, ktere se uz vice nez 50 let nepouzivaji :fie: ...skoda...
Rozemlete kuze a agar jsou nahodou docela prirodni produkty...kuze do nekterych vyrobku vyslovene patri a agar se do uzenin temer nepouziva...mozna si ho pletes s plnivy na bazi fosfatu - to je cista chemie, ktera je pri vyrobe uzenin a syru velice oblibena...
...treba sunka nacpana polyfosfaty je poznat na prvni pohled:
1. na omak ma gumovou konzistenci
2. rez je krasne hladky
3. svalova vlakna jsou obalena hmotou, ktera pripomina tuhou zelatinu - to je prave fostat, ktery dokaze uzasne absorbovat vodu.
Osobne, kdyz chci poznat kvalitu reznika delam kontrolni nakup na tri druhy uzenin:
1. sunka, pokud neni v nabidce kupuji sunkovy salam nebo uzenou kytu
2. polosuchy salam typu Vysocina - dnes uz neni zasusena z vyroby, kvalitni vyrobek lze dosusit doma
3. spekacek
Z me zkusenosti prosel ve vsech trech bodech snad jenom p. Klatil z Pacova :thumb:
Jinak je to bida...ale jak uz jsem psal..za posledni dva - tri roky pribyva vyrobcu, kteri maji alespon jeden skutecny masny vyrobek :ok:
2011 24.Květen 09:40 Jozef: (předchozí) (Re: mcquak z 24.Květen 08:48): To je ale pravda,i když zatím jenom jednomu.
2011 24.Květen 08:48 (R)mcquak: (předchozí) (Re: Jozef z 23.Květen 23:27): Moje slanina chutná i dietologům -> super veta :-\)
2011 23.Květen 23:27 Jozef: (předchozí) (Re: St@nda z 22.Květen 23:26): Já samozřejmě vím,že uzené maso je karcinogenní ale to moje není naloženo v rychlosoli (sanitr=praganda).Nakládáme do kuchyňské.Moje slanina chutná i dietologům.Tím chci říci,že když se chce tak to jde.Je dobře, jak říkáš,že malí výrobci si začínají uvědomovat,že pro slušný jídlo si je někteří rádi najdou,jenom je třeba neprodávat rozemleté kůže s moukou a místo prátem spojené rosolem(agar).Uzeninu necpat do Kotusinu(umělá střeva vyrobená z hovězích kůží).Je to tak,že když pověsíš špekáček na větrané místo tak vyschne na lahůdku a neschnije jako to zvěrstvo co je dnes na pultech všech márketů.
2011 22.Květen 23:26 (R)St@nda: (předchozí) (Re: Jozef z 19.Květen 23:09): Vis ...nejvetsi pru*er je , ze za stavajici stav nemuze ani tak EU...chemicka vyroba potravin se zacala rozjizdet uz davno pred tim :-\(
Skutecnou sunku jsem na pulte nevidel uz cca 20 let :cry:
Je docela "sranda" ze fostaty se pro svou skodlivost uz nedavaji do prasku na prani, ale jsou celkem obvyklou soucasti syru a uzenin:!:
Budme ale optimiste :ok:
Posledni dobou se neda prehlednout, ze maly vyrobci si zacinaji uvedomovat, ze velkym vyrobcum nejsou schopni konkurovat cenou a zkouseji konkurovat kvalitou :thumb:
2011 19.Květen 23:09 Jozef: (předchozí) (Re: St@nda z 19.Květen 22:46): Dnes mi kamarád přivezl pár kilo domácí uzeniny a uzeného masa.Člověče já bych ten hnůj co co tady lidi nutí žrát otloukl celý slavný EU vo držku.Tady už nejde koupit kvalitní jídlo ani když si chceš připlatit.Já jsem jeden z těch co zvonili kličema na Václaváku ale dnes bych docela brečel.Ale ještě neříkám:zlatý komunisti.
2011 19.Květen 22:46 (R)St@nda: Najednou EU nevadí složení toho, co jíme…